Egy előző cikkben már olvasható volt, hogy a faváz szerkezetes épületek is engedélykötelesek. Mérnök bevonása szükséges. Sokszor ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a kivitelező rendelkezik- e ÉMI által kiadott tanúsítvánnyal.

Rengeteg megkeresés érkezik a könnyűszerkezetes épületek szükséges „engedélyei” felől. A köznyelvben tévesen “émi engedély”-ként ismerjük, a tanúsítványt. Az alábbi rövid, egyszerű leírás segít eligazodni az ezzel kapcsolatos tudnivalók között.

A „könnyűszerkezetes” épületek létrehozásának Magyarországon alapvetően két „módja” van:

1. Az első, amikor előre kitalált és bevizsgált rétegrendű fal- és födémszerkezeteket tartalmazó építési készletből jön létre a könnyűszerkezetes épület, ezért műszaki előírás készítése szükséges, amely ezen készletek esetén Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) vagy Európai Műszaki Értékelés (ETA) lehet, illetve szükséges még a gyártásellenőrzés megfelelőségét igazoló Teljesítményállandósági tanúsítvány. Ezen dokumentumok birtokában állíthat ki a gyártó Teljesítménynyilatkozatot (275/2013. (VII.16.) 5.§.). A gyártás (a fal-, illetve födémszerkezetek létrehozása) a kivitelezési helyszínen is értelmezhető!
Az ÉMI Megfelelőségértékelő Központja – a gyártó megbízásából – NMÉ, ETA és a hozzájuk tartozó Teljesítményállandósági tanúsítvány kiadásával foglalkozik.

2. A második, amikor az egyes alapanyagokból (csavar, gipszkarton, szigetelés, faanyag, stb.) a könnyűszerkezetes épület kivitelezése során építményszerkezet készül, ekkor a 275/2013. (VII.16.) 3.§-ának (4) pontja a mérvadó, vagyis a tervező kell igazolja a követelményeknek való megfelelést az adott szakág előírásai szerint. (pl. tűzvédelmi szempontból az „építményszerkezet tűzvédelmi jellemzőit a tűz elleni védekezésről, műszaki mentésről és a tűzoltóságokról szóló 1996. évi XXXI. törvény alapján kell igazolni”, az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 13.§ (4) bekezdése szerint.)

Magyarországon mindkét mód elfogadott. Viszont, fontos tudni annak, aki banki hitelt vagy CSOK-ot szeretne felvenni, hogy feltételül szabhatják részükre, hogy a könnyűszerkezetes épület a fenti első bekezdésben leírt módon, előre bevizsgált építési készletből jöjjön létre. Ezt érdemes előre tisztázni.