ÉMI “ENGEDÉLY” MI IS AZ? SZÜKSÉGES-E MEGLÉTE VAGY SEM?

Egy előző cikkben már olvasható volt, hogy a faváz szerkezetes épületek is engedélykötelesek. Mérnök bevonása szükséges. Sokszor ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a kivitelező rendelkezik- e ÉMI által kiadott tanúsítvánnyal.

Rengeteg megkeresés érkezik a könnyűszerkezetes épületek szükséges „engedélyei” felől. A köznyelvben tévesen “émi engedély”-ként ismerjük, a tanúsítványt. Az alábbi rövid, egyszerű leírás segít eligazodni az ezzel kapcsolatos tudnivalók között.

A „könnyűszerkezetes” épületek létrehozásának Magyarországon alapvetően két „módja” van:

1. Az első, amikor előre kitalált és bevizsgált rétegrendű fal- és födémszerkezeteket tartalmazó építési készletből jön létre a könnyűszerkezetes épület, ezért műszaki előírás készítése szükséges, amely ezen készletek esetén Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) vagy Európai Műszaki Értékelés (ETA) lehet, illetve szükséges még a gyártásellenőrzés megfelelőségét igazoló Teljesítményállandósági tanúsítvány. Ezen dokumentumok birtokában állíthat ki a gyártó Teljesítménynyilatkozatot (275/2013. (VII.16.) 5.§.). A gyártás (a fal-, illetve födémszerkezetek létrehozása) a kivitelezési helyszínen is értelmezhető!
Az ÉMI Megfelelőségértékelő Központja – a gyártó megbízásából – NMÉ, ETA és a hozzájuk tartozó Teljesítményállandósági tanúsítvány kiadásával foglalkozik.

2. A második, amikor az egyes alapanyagokból (csavar, gipszkarton, szigetelés, faanyag, stb.) a könnyűszerkezetes épület kivitelezése során építményszerkezet készül, ekkor a 275/2013. (VII.16.) 3.§-ának (4) pontja a mérvadó, vagyis a tervező kell igazolja a követelményeknek való megfelelést az adott szakág előírásai szerint. (pl. tűzvédelmi szempontból az „építményszerkezet tűzvédelmi jellemzőit a tűz elleni védekezésről, műszaki mentésről és a tűzoltóságokról szóló 1996. évi XXXI. törvény alapján kell igazolni”, az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 13.§ (4) bekezdése szerint.)

Magyarországon mindkét mód elfogadott. Viszont, fontos tudni annak, aki banki hitelt vagy CSOK-ot szeretne felvenni, hogy feltételül szabhatják részükre, hogy a könnyűszerkezetes épület a fenti első bekezdésben leírt módon, előre bevizsgált építési készletből jöjjön létre. Ezt érdemes előre tisztázni.

Tovább

Lakásfelújítási támogatás

Meg vannak a részletek az újabb család támogatási programon belül, ahol otthonfelújítás is előtérbe kerül. A támogatás igénylésének nem feltétele a CSOK, de egy gyerek mindenképp kell hozzá.

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől – jelentette be még idén októberben Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Eszerint a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb 3 millió forintig. A miniszter a részleteket ismertetve elmondta:

Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb 3 millió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerő költségre is. Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja, legyen szó energetikai korszerűsítésről, bővítésről, otthon felújításáról.

A napokban a részletekre is fény derült, miszerint az jogosult a támogatásra, aki:

 • legalább egy gyermeket nevel ( gyermeknek számít a 12 hetes magzat is)
 • igényelhetik házaspárok, élettársak, és gyermeküket egyedül nevelő szülő is
 • minimum egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik
 • nincs köztartozása

A támogatás egy családon belül csak egyszer vehető igénybe, ha kihasználta a maximum támogatást, ha nem. Ha a család utána eladja az állami segítséggel felújított lakását, akkor sem kell visszafizetnie az otthonfelújítási támogatást, ám utána már nem élhet újra a lehetőséggel. Ha valaki más veszi meg a lakást, és még nem vették igénybe, ők kérhetik a támogatást.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él, vagy gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosítja a szüleit, a támogatásnál abban az esetben nem számít a gyermek életkora.

Ha elváltak, külön élnek a szülők, és megosztva nevelik a gyermeküket, azaz mindketten ugyanúgy részt vállalnak a neveléséből, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, amely számukra is ugyanakkora.

Fontos, hogy gyűjteni kell a számlákat. A felújító családok anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordíthatják ezt az összeget. Vagyis szükség lesz az anyagszámlákra, és szerződést kell kötni a kivitelezőkkel a munkára. Az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban igényelhető az összesen max. 3 millió támogatáshoz.

Ezt a pénzt maga a lakásfelújító család előlegezi meg, és utólagosan igényelheti a támogatást a MÁK-tól.

Kültéri és beltéri munkákra egyaránt el lehet számolni. Ez lehet:

 • felújítás
 • bővítés
 • közműbekötés
 • fűtés korszerűsítés
 • új kazán vagy bojler beszerzés
 • külső vagy belső szigetelés
 • galéria vagy beltéri lépcső beépítése
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • nyílászárócsere
 • napelemes rendszer beépítés
 • garázs felújítása
 • nyári konyha felújítása
 • festés, mázolás
 • bizonyos asztalosmunkák
 • stb.

Az összegyűjtött számlákat a munka befejezését követő 60 napon belül el kell juttatni a Magyar Állam Kincstárhoz. 30 napjuk van ennek elbíráslására. Többek között ekkor ellenőrzik a korábban már említett feltételeket. Majd 5 napon belül kiutalják a támogatási összeget.

Ezután a kormányhivatalok feladata lesz, hogy ellenőrizzék, ténylegesen megtörtént-e a felújítás.

Tovább

Alternatív vagy megújuló energia

2021-től az új épületekre szigorú energiahatékonysági előírások vonatkoznak, amelyek egyik eleme a 25% megújuló energia felhasználásának kötelezettsége. A rendelet így fogalmaz: „Az épület energiaigényét legalább 25%-os mennyiségben olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik vagy a közelben előállított.

Mit jelent ez az új épületekre vonatkozóan?

Előző cikkünkben már foglalkoztunk vele, de tömören összefoglalva 2021-től csak azok az épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt, amelyek teljesítik a jogszabályban előírt legalább 25%-os megújuló energia részarányt. A gyakorlatban ezt egy energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia a tulajdonosnak a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésekor. Az energetikai besorolásnak legalább BB kategóriát kell elérnie, különben a hatóság megtagadja a használatbavételt.

Alternatív vagy megújuló energiaforrások

 • tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet
 • nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia

Megújuló épületgépészet

A megújuló energia helyi hasznosítása épületgépészeti berendezésekkel történhet, ezek a legjellemzőbb alkalmas típusok:

 • minden kályha, kazán, kandalló, amelyben fával fűtenek – hivatalos néven biomassza üzemű hőtermelő berendezések
 • hőszivattyúk: levegő-levegő, levegő-víz, víz-víz, geotermális, geotermikus
 • inverteres split-klímák: fűtési üzemmódban hőszivattyúként üzemelnek (egy készülék általában nem elég)
 • napkollektorok: ezekkel a berendezésekkel a használati meleg víz állítható elő
 • napelemek: a hálózati elektromos áram kiváltható vele
Tovább

Mobilház- Engedély köteles vagy nem is kell engedély?

Töltsünk tiszta vizet a pohárba!

Nagy a káosz a jogszabályok között 🤔

A “mobilházak”, valamint “konténer házak” telepítéskép miatt sokszor tiltva vannak, mert egyszerűen nem illenek egy kertvárosi vagy falusias környezetben. Az önkormányzatok felhatalmazást kaptak arra a jogalkotótól, hogy vigyázzanak az esztétikai értékekre, és az egységes megjelenésre. Így minden település megalkotta a saját Helyi Építési Szabályzatát.

Ez a szabályzat minden Önkormányzat honlapján bárki számára elérhető. Álmaink házát tervezésekor fontos a rendeletben található előírásoknak megfelelően kiviteleztetni, az esetleges büntetések elkerülése végett. A rendelet vonatkozhat olyan építményekre is, amelyekre méretüknél fogva nem szükséges építési engedély.

Nagyon fontos e rendelet tanulmányozása, mivel egy település különböző területein, más más szabályok lehetnek érvényben.
Leírja,hogy engedélyezett-e a lapos tető, mekkora lehet a tető dőlésszöge, mivel kell héjaznunk a tetőt, vagy épp a homlokzatunk milyen természetesebb- fa, kő vagy vakolt burkolatot kapjon. Olyan tényezőket is előírhat, amely a későbbiekben ár alakító tényező lehet számunkra a kivitelezés során. Tehát jó ezt előre tudnunk, mire is számítsunk.

Az építési jog előírja, hogy csak abban az esetben lesz egy épület nem engedély köteles, ha kisebb, mint 100 légköbméter, alacsonyabb, mint 4, 5 m és nem huzamos emberi tartózkodásra szolgál.

https://epitesijog.hu/144-mihez-nem-szukseges-epitesi-enged…

Abban szabad kezet kap a kivitelező, hogy milyen anyagból építi fel az épületet (tégla, fémszerkezet, kerámia, faváz, stb.) és milyen módon ( helyszíni építés, előre gyártott panel, vagy összeépített mobilházat kamionnal eljuttat és daruval a helyszínre emelve).

 A mobilház egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció, korábbi helyéről utóbb áthelyezhető, mely jellemzők alapvetően ellentmondanak az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. Ebben az esetben gondolhatnánk és sokan ezt mondják, hogy akkor a mobilház nem ingatlan, hanem ingóság. És nem szükséges az engedélyeztetése, mint egy ház esetében. De így sem állja meg a helyét . Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény ugyanis az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel, a mobilház már rögtön nem ingóság, hanem ingatlan. Így mobilház esetében mindig a helyi hatóságtól szükséges álláspont foglalást kérni.  

FONTOS tudni, hogy a “mobil” jellegtől ezek az épületek nem válnak nem építési engedély kötelessé! Ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint minden más épületre!!!

Azt is el kell döntenünk, mire fogjuk használni az épületet. Tároló, üdülő, vagy lakóház?
Az a könnyítés, hogy egyszerű bejelentési kötelezettségünk van, kizárólag csak lakóház építése esetében él. Mindenképp tervező bevonása válik szükségessé.

Tovább

2021. Szigorodó építési szabályok

Már közel a dátum. A használatbavételi engedély feltétele 2021. január 1.-től, hogy kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek » energiahatékonysági előírásait. A követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB minősítés igazolja. Az előírás új épületek építése mellett meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Az új épület az előírtnál magasabb energiahatékonyságú (az AA++, AA+, AA ) lehet, rosszabb azonban nem. Az energetikai tanúsítvány beszerzése az építtető feladata, a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésével egyidejűleg.

Az új épületek maximális energiafogyasztása 100 KWh/m² lehet.

Az új épületek teljes energiafogyasztását is maximalizálja a közel nulla energiaigény követelményszintje. Ennek kiszámítását csak az építész tervező vagy a bevont energetikus tudja elvégezni, mindenesetre ebben a bekezdésben röviden ismertetjük a fogalmat. Az összesített energetikai jellemző egy mérnöki szakkifejezés, amely az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását mutatja meg. Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat. Megengedett számértéke legfeljebb 100 KWh/m² lehet, minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb az építmény. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100-nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést, így a közel nulla energiaigény követelményszintjét nem teljesíti. Új épületeket csak úgy lehet tervezni és kivitelezni, hogy a fenti szám teljesüljön.

Épületszerkezetek, hőszigetelés

Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az újonnan beépítésre kerülő építőanyagoknak / épületszerkezeteknek. A rendelet nem magát a hőszigetelés vastagságát határozza meg, hanem a hő átbocsájtási tényezőket szerkezettípusonként.

Az építésügyi szabályok nem csak az egyes épületszerkezetekre, hanem az új épület egészére vonatkozóan is megfogalmaznak energiahatékonysági elvárásokat, a fajlagos hőveszteség tényező követelményértékének formájában. A fogalomról elegendő annyit tudni, hogy az épület egészét vizsgálja meg az alapján, hogy egy légköbméter épület térfogatra mennyi hőveszteség jut. A számértéket az energetikai tanúsítás során egy bonyolultnak mondható képlettel számolja ki az energetikus mérnök, figyelembe véve a fűtött légtérfogatot, a lehűlő felületek jellemzőit és az épület tájolását (benapozottságát) is. Általános tapasztalat, hogy ha a szerkezetek megfelelnek az előírásoknak, akkor a fajlagos hőveszteség tényező is megfelel, így nem kell részletesebben foglalkoznunk vele.

Energiahordozók, 25% kötelezően megújuló forrásból

A közel nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A közel nulla energiaigény követelményének eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Ha megújuló energiaforrásból származó energia nincs felhasználva az ingatlanban, a követelményszint nem teljesül, a BB minősítés nem adható ki a használatbavételkor végzett energetikai tanúsítás során. Az alábbi megújuló energiahordozó vehetők figyelembe: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázokenergiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; illetve a távhő is bizonyos speciális esetekben.

Tovább

CSOK-osoknak visszaigényelhető lesz az 5% áfa

Néhány nappal ezelőtt bejelentette a családtámogatási program keretén belül Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy az új lakóingatlanok áfája 2021-től 2022 év végéig újra 5% lesz a ma alkalmazott 27%-kal szemben.

Néhány nappal később újabb információ került napvilágra, miszerint a CSOK-kal új lakóingatlant vásárlóknak újabb könnyítés, hogy a 2021. januártól csökkentett és alkalmazott 5% áfa is visszaigényelhető lesz számukra.

Nem új szabályként kerül bevezetésre, már a korábban érvényben lévő 5% lakásáfa idején is érvényben volt a lakás alapterületére vonatkozó korlátozás. 5% áfakulcs abban az esetben lesz érvényesíthető, ha az új építésű lakások alapterülete nem haladja meg a 150 m2-t, lakóingatlanok esetében pedig a 300 m2-t.

A családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevők számára az 5% áfa utólag lesz visszaigényelhető. A vételár forrásösszetételének meghatározásánál tehát figyelni kell arra, hogy az 5% áfa tartalmat előre meg kell finanszírozni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy család igen jelentős összeget meg tud spórolni, ha a CSOK-ot igénybe veszi. Az idei 27%-os áfa kulcs 5%-ra módosítása jelentős, matematikailag 20% feletti árelőnyt sejtet.

Példa:

Egy nettó 40 milliós ház esetén 27% áfával 50.800.000 ft-ot, 5% áfával 42.000.000 ft-ot kell fizetni. Már az áfa csökkentéssel 8.800.000 ft-ot lehet spórolni. És itt jön képbe az újabb családtámogatási program, mely szerint az 5 % áfa, esetünkben a 2.000.000 ft is visszaigényelhető, így 10.800.000 ft maradhat egy család zsebében.

 

Tovább

Újra 5% áfa az új lakóingatlanokra

A napokban a kormány bejelentette, hogy a családtámogatási program keretén belül Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter javaslatára, az új otthonteremtési program pillérét terjesztette elő, az 5 %-os ÁFA újra bevezetését, amely már alkalmazható volt 2016-2019 között. Ezt a javaslatot a kabinet el is fogadta. Így 2022.12.31.-ig újra 5%-os ÁFA lesz az új építésű lakóingatlanokra 2021-től.

Ez egy igen kedvező lehetőség, mert az eddigi 27 % helyett csak 5 % ÁFA fizetés terheli majd 2021-től az új lakás vételárát!

Az előző időszakban az 5%- os adómérték szabályszerű alkalmazásához az alábbi feltételeknek kellett együttesen megfelelnie:

🏠 Új ingatlannak kell minősülni

🏠 Lakóingatlannak kell minősülnie

🏠 Lakóingatlan hasznos alapterületének értékhatáron belülinek kell lennie

 

Új lakóingatlan

Új ingatlannak a jogszabály szerint az minősül, ami rendeltetésszerű használatba nem vett ingatlan (beépítés alatt álló, a félkész, szerkezetkész ingatlanok, illetve azok a befejezett ingatlanok is, amelyek tekintetében használatbavétellel összefüggő engedélyezési vagy tudomásulvételi eljárási folyamat van) , illetve az olyan rendeltetésszerű használatba vett ingatlan értékesítése esetén, amelynek az első rendeltetésszerű használatbavételére jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedésétől 2 év nem telt el.

Lakóingatlannak minősül 

a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.

A hasznos alapterület értékhatára

Az értékhatár a hasznos alapterület alapján lett megállapítva- többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás esetében legfeljebb 150 négyzetméter – egylakásos lakóingatlan esetében legfeljebb 300 négyzetméter lehet.

 

Rengeteg család fellélegezhet, mert az idei 27%-os áfa kulcs 5%-ra módosítása jelentős, matematikailag 20% feletti árelőnyt sejtet.
Egy nettó 40 milliós ház esetén 27% áfával 50.800.000 ft-ot, 5% áfával 42.000.000 ft-ot kell fizetni. Ez a családtámogatási kezdeményezés 8.800.000 ft spórolást jelent a vásárló család számára.

Amennyiben a három feltétel valamelyikének nem felelt meg az ingatlan, maradt a 27%-os Áfa alkalmazása.

A kormány bejelentéssel kapcsolatban várjuk a további konkrét részleteket!

Tovább

Milyen határidővel készül el egy mobilház?

Minden egyes mobilházunkat az egyediség jellemezi, ezért a gyártási időt nagyban befolyásolja a megrendelő elvárásai. Általában 5-10 hét. Természetesen különleges igények esetén ez az intervallum módosulhat.

Mennyibe kerül a ház?

Mobilházaink négyzetméter árát a műszaki tartalom határozza meg. Árajánlatainkat is egyedileg készítjük el a felmerülő igények függvényében, mint mobilházainkat 175.000 Ft/ nm ártól. Cégünk nem számol fel a telepítésért Telepítési költséget!

Mit nem tartalmaz az ár?

 

 • fogadószint elkészítése
 • tereprendezés
 • szállítási, daruzási költség
 • közművek bevezetése az ingatlanra, azok elvezetése a mobilház csatlakozó pontjaihoz
 • tervezés költsége és a használatbavételi eljárás költsége

   

  A telepítés milyen költségekből áll össze?

   

  • Szállítási költség: A szállítási helyszín távolsága és a ház mérete alapján kérünk ajánlatot szállító partnerünktől. Elfogadás esetén intézzük a szállítással kapcsolatos ügyeket, ezzel is megkímélve Önt. Természetesen lehetőséget adunk megrendelőink részére, hogy saját maguk intézzék a szállítást.
  • Helyszíni daruzás költsége: A szállítás megkezdésekor cégünk vállalja a kamionra való feldaruzás költségét. A ledaruzást a megrendelőnek kell biztosítani egy környékbeli darus céggel.
  • Telepítési költség: Cégünk nem számol fel a telepítésért telepítési költséget. A telepítés alatt a következő munkálatok értendők: telepítés, esetleges befejező, illetve javítási munkálatok, terasz-, pergola hozzáépítés.

   

  Hitel vehető-e fel a házra?

  A mobilház nem szolgál fedezetként egyik pénzintézetnél sem, így építési hitelre, lakáshitelre nem vásárolható meg egyik banknál sem.

  Lehetőség van esetleg személyi hitel vagy szabad felhasználású jelzáloghitelek felvételére is. Hitel, CSOK, Fundamenta, minden ingatlancélú támogatás csak abban az esteben vehető rá igényben, ha engedélyes tervdokumentációt kap. A Földhivatalban bejegyzésre kerül, mint könnyűszerkezetes épület. Így viszont mobilitása nem marad meg.

  Milyen élettartama van egy mobilháznak?

  A könnyűszerkezetes ház nagy kultúrára tekint vissza, nem csak a tengerentúlon, hanem Európában is, hiszen Norvégia erre a példa, ahol több százéves Hansa-házak, mai megnevezéssel élve könnyűszerkezetes házak állnak. A félelem, hogy rövid élettartamúak ezek a házak, alaptalan. Átlag életkoruk 50-70 évre tehető, megfelelő használat mellett.

  Kapcsolatfelvétel

  Tovább

  Értékálló és korszerű megoldásokkal ellátott mobilház

  A könnyűszerkezetes ház nemcsak az elmúlt évtizedekben vált népszerűvé a tengerentúlon, hanem a Skandináv országokban is nagy múltra tekint vissza.

  Kiváló példa erre Norvégia, ahol még ma is lakóhelyül szolgálnak a több száz éves Hansa-házak. Így, tehát alaptalan az az  aggodalom, hogy a manapság épülő könnyűszerkezetes házak rövid élettartamúak. Megfelelő használat mellett az átlag életkoruk 50-70 évre tehető. A mobilház korszerű fűtését az energiatakarékos termosztáttal szerelt Norvég ADAX fűtőpanellel biztosítjuk Önnek. A fogadószint esetében készíttethet hagyományos alapot, sávalapot, lemezalapot, vagy éppen pontalapot.  Amennyiben nem szeretne betonalapot készíteni, vagy a helyszín nem alkalmas hagyományos alapozási technológia kivitelezésére, akkor a KRINNER talajcsavar használata jelenthet megoldást. 

  A Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény (Ptk.) 248. §-ában foglaltakra figyelemmel a Kormány a 81/2003. (XI. 5.) Korm. rendelet a lakásépítéssel kapcsolatos kötelező jótállásról szóló kormányrendelet alapján 10 év jótállást vállal az épületszerkezetre, megfelelő használat mellett.

  Nincsenek rejtett költségek és felesleges körök!

  A telepítés költségeihez tartozik a szállítási költség, valamit a helyszíni daruzás. Ennek jegyében a szállítási helyszín távolsága és a ház mérete alapján kérünk ajánlatot szállító partnerünktől. Elfogadás esetén intézzük a szállítással kapcsolatos tennivalókat, ezzel is megkímélve a megrendelőt. Természetesen lehetőséget adunk ügyfeleink részére, hogy saját maguk intézzék a szállítást. 

  A szállítás megkezdésekor cégünk vállalja a kamionra való feldaruzás költségét. A ledaruzást a megrendelőnek kell biztosítani egy környékbeli darus céggel. Cégünk nem számol fel a telepítésért telepítési költséget. A telepítés alatt a következő munkálatok értendők: telepítés, esetleges befejező, illetve javítási munkálatok, terasz-, pergola hozzáépítés.

  Nincs több bérleti díj, és azonnal költöztethető a mobilház

  Nyaraló, apartman, üzlethelyiség, vagy bármilyen vendéglátóipari egység  (pékség, gyrosos, hamburgeres, fagyizó, büfé, kávézó, cukrászda stb.) esetében érdemes megfontolni a mobilház lehetőségét. Egyfelől azért, mert ezáltal megszabadulhatunk a bérléssel járó költségektől, kis befektetéssel azonnal saját tulajdonú üzlethelyiségre tehetünk szert. Másfelől azért, mert a mobilház nem helyhez kötött, bármikor elszállítható másik területre vagy amennyiben már nincs rá szükség, akár el is lehet adni. 

  Tovább

  Az építkezés új dimenziója

  A legtöbben vágyunk egy igazi, csendes és kedves kertes házra, ám sokaknak nincs meg a kellő anyagi kerete arra, hogy egy olyan otthont vagy hétvégi házat építsen magának, amely gyorsan, olcsón és minden igényt kielégítően megalkotható. 

  Az építkezés szó hallatán sokan a fejüket fogják. A költséges, elhúzódó és sok esetben bizonytalan kimenetelű házépítések történeteiből megszámlálhatatlanul sok regényt lehetne írni. Egy könnyű felépítésű nyaraló megépítésébe még csak-csak bele fogunk, azonban amikor egy családi ház megalkotásán gondolkodunk el, az általában mérföldkő lehet az életünkben, mind egzisztenciális szempontból, mind pedig a beleölt időt illetően. Ráadásul egy hagyományos ház építésekor arról is döntenünk kell, hogy hosszú távon hol rendezzük be az életünket. A mobilház ezzel szemben gyorsan megtervezhető, kivitelezhető, beköltözhető. Mind e mellett igény esetén bármikor áttelepíthető egy másik telekre. 

  Álmai otthona valósággá válhat

  Egy mondás szerint az első házunkat az ellenségünknek építjük, a másodikat a barátunknak, és csak a harmadik lesz olyan, amiben amiben jól érezzük magunkat és minden igényünket kielégíti. Ám, ha okosan járunk el, nem kell több ház megépítésével töltenünk az életünket. 

  Tervezés és kivitelezés egy az egyben

  A Mobilházmanufaktúra küldetése az, hogy az Ön által megálmodott otthont megtervezze és megépítse. Szerintünk ugyanis lehet jó, idő -és értékálló házat építeni elsőre is úgy, hogy az építkezés valamennyi részfeladata egy kézben (kivitelező) összpontosuljon. 

  Álmodja meg mobilházát, és mi heteken belül rögzített áron megalkotjuk!

  Minden egyes mobilházunkat az egyediség jellemzi, így a gyártási időt jelentősen befolyásolják a megrendelő igényei. Ám mi is tudjuk, hogy az időnél nincs értékesebb, ezért mobilházaink a precíz műszaki munka mellett is általában 5-10 hét alatt elkészülnek. Mobilházaink négyzetméter árát a műszaki tartalom határozza meg. Árajánlatainkat is egyedileg készítjük el a felmerülő igények függvényében, mint mobilházainkat 175.000 Ft/ nm ártól. Cégünk nem számol fel a telepítésért Telepítési költséget! Ám, fontos tudnia, hogy az árat nem tartalmazza a fogadószint elkészítését, a tereprendezést, a szállítási -és daruzási költséget. Ugyancsak nem része az árajánlatnak a közművek bevezetése az ingatlanra, azok elvezetése a mobilház csatlakozó pontjaihoz, valamint a tervezés költsége és a használatbavételi eljárás költsége. 

  Kapcsolatfelvétel

  Tovább