MOBILHÁZ MANUFAKTÚRA

Határtalan stílus és lakástípus a környezettudatosság jegyében

Gondolkodjon globálisan, cselekedjen lokálisan! Talán sokan ismerjük ezt a mondást, és bíztató azt látni, hogy egyre többen ennek jegyében élik a mindennapjaikat. A környezettudatosság valamennyi életterületünkön, így az otthonunk megalkotásakor is számtalan döntés elé állít minket. Ön is tehet azzal, hogy kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. Házépítés esetén fontos, hogy miként választunk akár alapanyagot, akár építési technológiát.

Szeretne egy energiatakarékos otthont?

A fenntartható fejlődést szem előtt tartva lehetséges egyszerre költséghatékony és környezetkímélő megoldást választani. A mobilházaink kizárólag környezetbarát, természetes, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készülnek el a megrendelő igényeihez igazodva. Épületeinket kimagasló hőszigetelő szerkezet, minőségi nyílászárók és korszerű fűtésrendszer jellemzi.

Inspirációnkat a modern, új trendek, valamint a hagyományos megszokott kényelem adta, melyet kreativitással egyesítve innovatív módon valósítjuk meg a mobilházak megalkotásakor. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos technológiák mellett az energiatakarékosságra, esztétikára, valamint a műszakilag is helyes és precíz építészetre.

A garzontól a több modulból épülő családi házakig nálunk mindenki megtalálja az elképzeléséhez legjobban illőt. Hazánkban azért is egyre népszerűbbek házaink, mert gyorsan költözhető, alacsony fenntartású, komfortos otthonokat építünk.

4

Mit érdemes tudni a Mobilházakról?

Az emberek köztudatában sajnos tévesen jelenik meg a mobilház kifejezés. A mobilház az 1870-es évekre nyúlik vissza, amikor a telepesek térhódításuk miatt folyamatos területváltoztatásra kényszerültek. Szükségük volt egy olcsó, de mobilis házra, amit mindenhova magukkal tudtak vinni. Így nem kellett minden egyes költözés során a már  megszokott, minden kényelemmel felszerelt házukat ott hagyniuk és újra újat építeni helyette. Ebből az ötletből született meg a mozgóház. Gazdaságossága miatt hamar közkedvelt lett.

Az első modern kori mobilházat 1933-ban Mary Elliot Wing varrónő álmodta meg Virginiai Roanoke-ban. A formáját és a méretének az arányát a bibliai Noé bárkája inspirálta számára. Mary Wing kidolgozta a mobil lakást, amely képes hozzáigazodni a gyorsan változó világ környezeti és társadalmi feltételeihez. Mary Wing-et motiválta tervezéskor, hogy barátságos és szép belső tükröződjön a külső megjelenésen is. Az 1930-as évek gazdasági visszaesése idején több családnak jelentett túlélési lehetőséget, megoldást.

A mobilház megállíthatatlan, dinamikus fejlődésnek indult világ szerte. Napjainkban, a mai modern mobilház már nem túlélési megoldást jelenti, hanem egy újgenerációs, gyorsan elkészülő, környezetbarát luxus trendet is. Aminek az elérése nem álom többé, mivel költséghatékonysága miatt elérhető mindenki számára.

A könnyűszerkezetes ház nagy kultúrára tekint vissza, nem csak a tengerentúlon, hanem Európában is, hiszen Norvégia erre a példa, ahol több százéves Hansa-házak, mai megnevezéssel élve könnyűszerkezetes házak állnak. A félelem, hogy rövid élettartamúak ezek a házak, alaptalan.

Energiatakarékos

Mert az épületeinket kimagasló hőszigetelő szerkezet, minőségi nyílászárók és korszerű fűtés jellemzi.

Gazdaságos

Nem csupán a kivitelezés során gazdaságosabb és rövidtávon megtérülő befektetésnek, hanem hosszútávon is.

Környezetbarát

Környezetbarát, természetes, kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával készül, teljesen a megrendelő igényeire szabva

Értékálló, gyors, korszerű megoldás

A könnyűszerkezetes ház nemcsak az elmúlt évtizedekben vált népszerűvé a tengerentúlon, hanem a Skandináv országokban is nagy múltra tekint vissza. Kiváló példa erre Norvégia, ahol még ma is lakóhelyül szolgálnak a több száz éves Hansa-házak. Így, tehát alaptalan az az  aggodalom, hogy a manapság épülő könnyűszerkezetes házak rövid élettartamúak. Megfelelő használat mellett az átlag életkoruk 50-70 évre tehető.

A mobilház korszerű fűtését az energiatakarékos termosztáttal szerelt Norvég ADAX fűtőpanellel biztosítjuk Önnek. A fogadószint esetében készíttethet hagyományos alapot, sávalapot, lemezalapot, vagy éppen pontalapot.  Amennyiben nem szeretne betonalapot készíteni, vagy a helyszín nem alkalmas hagyományos alapozási technológia kivitelezésére, akkor a KRINNER talajcsavar használata jelenthet megoldást. 

Egy hagyományos építkezés több hónapig, vagy akár évekig is elhúzódhat. A folyamat közben sok esetben adódhatnak nem várt költségek, vagy felmerülhetnek műszaki jellegű problémák. Egy több hónapig tartó építkezés esetén számolnunk kell azzal is, hogy az akár két évszakot is felölelhet, így előfordulhat az, hogy egyes részfolyamatokat az adott évszak adta kihívások miatt szüneteltetni kell, vagy megnőhetnek a munkálatok költségei. A mobilház építése ezzel szemben a kivitelezés során gazdaságosabb és mind rövid távon, mind pedig hosszú távon is megtérülő befektetés.

A Magyarországi jogszabályok nem ismerik a mobilház fogalmát!
A mobilház egy mozgatható, áthelyezhető konstrukció, jellemzően kamionnal szállítják ki. Később áthelyezhető másik helyre, mely jellemző ellentmond az építményekről alkotott fogalmi kereteknek. A probléma itt merül fel jogi részről, miszerint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, az épület fogalmát funkciója oldaláról ragadja meg, és az emberi tartózkodás céljára szolgáló rendeltetését emeli ki. Erre tekintettel nem zárható ki, hogy a mobilház vonatkozásában a hatóság építési engedélyt követeljen meg, ami az építési-kivitelezési tervdokumentáció megkövetelését is eredményezheti.

Az építményekre az ÉTV alábbi részei irányadóak:
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Építési törvény) 2.§ 8. pontja határozza meg az építmény fogalmát, amely az épület és műtárgy gyűjtőfogalma.
Az Étv. szerint építmény “az építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, — rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül — minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz
vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre. Az építményhez tartoznak annak rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges alapvető műszaki és technológiai berendezések is”.

Épület fogalma
Az Étv. 2. § 10. pontja rögzíti az épület fogalmát. Eszerint az épület “jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”
Az önkormányzatok helyi építési szabályzatai is jelentős mértékben eltérhetnek egymástól az ilyen jellegű épületek elhelyezését illetően. Minden esetben tanácsos előzetesen tájékozódni a konkrét szabályozásról, az illetékes Önkormányzat Építési Hatóságával.

Álmodja meg és közösen valósítsuk meg elképzelését!

Ha felkelttettük érdeklődését, keressen minket elérhetőségeinken, telefonáljon vagy hagyjon üzenetet, visszahívjuk !